Szkolenie ONLINE (na żywo)
6 marca
*warunkiem odbycia się szkolenia jest zebranie odpowiedniej liczby uczestników
Jeżeli nie możesz wziąć udziału, daj nam znać odpowiednio wcześniej, zrozumiemy :)
Niedokonanie wpłaty nie jest dla nas jednoznaczne z rezygnacją :(
Szkolenie online (na żywo)
Termin: 6 marca
Czas trwania: 10.00-14.00
Cena
Noworoczna promocja: 620 zł netto/osoba (do 13.01)
700 zł netto/osoba (przy rejestracji od 14.01 do 20.02)
750 zł netto/osoba (przy rejestracji od 21.02)
Cena dla firm: 1850 zł netto
✔ 1 rejestracja – dostęp dla dowolnej liczby osób
✔ W komentarzu napisz "Cena dla firm"
✔ Ty decydujesz, ile osób weźmie udział w szkoleniu – daj dostęp każdemu pracowikowi z osobna lub zgromadź wszystkie zainteresowane osoby w jednym miejscu
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest przedstawienie fundamentalnych i uniwersalnych zasad
tworzenia kosmetyków naturalnych. Uczestnicy szkolenia zapoznają się z regułami doboru
składników receptury w zależności od wymagań stawianych danemu kosmetykowi naturalnemu
(produkty wegańskie, produkty certyfikowane, produkty z wyliczonym stopniem naturalności zgodnie
z normą ISO 16128). Podczas szkolenia omówione zostaną podstawowe formy fizykochemiczne
kosmetyków naturalnych i porady dotyczące ich recepturowania. Przedstawione zostaną również
zagrożenia związane z tworzeniem receptur z tego segmentu oraz kluczowe zagadnienia związane z
kontrolą jakości ich produkcji.
Uczestnicy
Szkolenie skierowane jest do technologów, pracowników działu rozwoju
produktu, chemików kosmetycznych, właścicieli marek kosmetycznych oraz wszystkich tych, którzy
chcą zapoznać się z podstawowymi zasadami recepturowania kosmetyków naturalnych.
Agenda
1. Ogólne zasady recepturowania produktów naturalnych:
• określenie przeznaczenia produktu i wymagań dotyczących jego składu;
• zasady doboru surowców w kosmetykach wegańskich;
• określenie cech produktu (zapach, barwa, zakładane działanie pielęgnacyjne,
sensoryka - czyli takie cechy produktu jak wchłanialność, rozsmarowywanie,
konsystencja ect.);
• ustalenie ceny produktu końcowego;
• zasady doboru surowców receptury.
2. wymagania stawiane naturalnym kosmetykom certyfikowanym oraz kosmetykom z
wymaganym stopniem naturalności:
• wymagania wobec składu kosmetyków z certyfikacją Natrue;
• wymagania wobec składu kosmetyków z certyfikacją Ecocert oraz Cosmos;
• wymagania wobec składu kosmetyków z certyfikacją Ecolabel
• wymagania wobec składu kosmetyków z określonym stopniem naturalności,
pochodzenia naturalnego, organiczności, pochodzenia organicznego.
3. Podstawowe formy fizykochemiczne w produkcji kosmetyków:
• przegląd form fizykochemicznych produktów kosmetyków naturalnych i krótka ich
charakterystyka;• dobór opakowania do formy fizykochemicznej kosmetyku z uwzględnieniem reologii
masy, ceny produktu, wizerunku marki oraz możliwości konfekcyjnych zakładu
produkcyjnego.
4. Weryfikacja stabilności otrzymanych układów:
• Badania stabilności mechanicznej i termicznej;
• Zalety stosowania komór klimatyczne w badaniach stabilności termicznej
(zaawansowane badania stabilności termicznej wraz z wilgotnością powietrza i
symulowaniem nasłonecznienia dla danej strefy klimatycznej);
• Parametry badań (parametry pracy wirówki i czas wirowania w badaniach stabilności
mechanicznej, punkty temperaturowe i czas badań w testach stabilności termicznej).
5. Zagrożenia w tworzeniu receptur oraz istota kontroli jakości wytwarzania kosmetyków
naturalnych:
• zagrożenia w projektowaniu formulacji kosmetykównaturalnych;
• kontrola jakości – punkty kontrolne procesu, badania surowców, półproduktów oraz
wyrobów gotowych;
6. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenieszkolenia.
Prelegentka
mgr inż. Katarzyna Uzdrowska, Technolog Chemii (Politechnika Poznańska, Politechnika
Gdańska), specjalizujący się w dziedzinie projektowania receptur kosmetycznych w laboratorium oraz wytwarzania ich na skalę produkcyjną. Technolog Kosmetyczny z dorobkiem kilkuset wdrożonych do produkcji receptur nowych kosmetyków. Trener z zakresu chemii kosmetycznej oraz autor tekstów w literaturze branżowej. Pomysłodawca wielu nowatorskich rozwiązań technologicznych, głównie z zakresu kosmetyki pielęgnacyjnej i myjącej (białej). Trycholog, absolwent studiów podyplomowych z
zakresu Technologii Produkcji Kosmetyków (WSIIZ) a także Chemii Kosmeceutycznej (UAM). Technolog posiadający również doświadczenie w recepturowaniu i wdrażaniu do produkcji kosmetyków kolorowych (upiększających), perfum, produktów do pielęgnacji zwierząt oraz artykułów chemii gospodarczej.
Informacje o Spotkaniu
ważne:
Każdy z uczestników proszony jest o podpisanie się imieniem i nazwiskiem (w celu weryfikacji)
–> instrukcja: https://support.zoom.us/hc/pl/articles/201363203-Dostosowywanie-profilu)*
lub
–> (już po kliknięciu w link i dołączeniu do spotkania): kliknięcie w zakładkę "Uczestnicy", następnie kliknięcie prawym przyciskiem myszy w swoją nazwę użytkownika i kliknięcie "zmień nazwę"*
*W przypadku gdy nie ma podanego imienia i nazwiska uczestnik w prywatnej wiadomości zostanie proszony o przedstawienie się :)
ważne:
Wypełnienie formularza rejestracyjnego jest jednoznaczne z zawarciem umowy i wyrażeniem chęci wzięcia udziału w spotkaniu i dokonania płatności. Niedokonanie wpłaty terminie wskazanym na FV proforma nie jest jednoznaczne z rezygnacją z uczestnictwa w szkoleniu.
A po ludzku: Jeżeli nie możesz wziąć udziału w szkoleniu, daj znam znać odpowiednio wcześniej, zrozumiemy :)
KONTAKT
Kaja Bernasińska
e-mail: kaja.bernasinska@biotechnologia.pl