Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Koenzym Q10 w kosmetykach - kilka faktów
15.05.2013
Koenzym Q10 w kosmetykach - kilka faktów
Koenzym Q10 (CoQ10), znany również jako ubichinon, jest substancją podobną do witamin, działa podobnie do witaminy E. Jest związkiem uznawanym za wytwarzanie energii w każdej komórce organizmu. Pomaga to w obiegu po całym organizmie, stymuluje układ odpornościowy, zwiększa dotlenienie tkanek i ma istotny wpływ na efekty przeciwstarzeniowe. CoQ10 ma wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne. Badania wykazały, że może skutecznie przeciwdziałać wolnym rodnikom i zapewnić ochronę przed promieniowaniem UVA.

CoQ10 poprawia zarówno szybkość i efektywność produkcji energii w komórkach i równocześnie chroni mitochondria przed wolnymi rodnikami. CoQ10 jest czasem określany jako "bio-marker starzenia się", ponieważ jego poziom jest skorelowany ze starzeniem się.

U większości ludzi po trzydziestce, poziom koenzymu Q10 w skórze znajduje się poniżej normy, w wyniku czego występuje mniejsza zdolność do produkcji kolagenu, elastyny ​oraz innych ważnych elementów skóry. Skóra uboga w koenzym Q10 może być bardziej podatna na uszkodzenia przez wolne rodniki. CoQ10 może zwiększyć więc mozliwości naprawy i regeneracji skóry. Ponadto, koenzym Q10 jest małą cząsteczką, która stosunkowo łatwo przenika do komórek skóry.

Fot. 1 Cząsteczka koenzymu Q10

 

Właściwości koenzymu Q10

Synonimy: ubichinon, ubidekarenon.

Występowanie: CoQ znajduje się we wszystkich komórkach człowieka w różnych wewnątrzkomórkowych strukturach takich jak np. peroksysomy, pęcherzyki, lizosomy i mitochondria.

Funkcja: antyoksydant zarówno w mitochondriach jaki lipidowych błonach komórek (neutralizuje wolne rodniki);  skuteczne właściwości przeciwstarzeniowe (wykorzystywane w kosmetyce).

Wygląd: żółty do pomarańczowego proszek lub płyn.

Fot. 2 Koenzym Q10 w postaci proszku.

 

Produkcja: syntetyzowany chemicznie z naturalnych pochodnych.

Zastosowanie w kosmetykach: włączenie koenzymu Q10 do liposomów, w związku z czym jest chroniony i znacznie lepiej wchłaniany przez skórę.

Typowy poziom stosowania w kosmetykach: 2-6% (w przypadku CoQ10 włączonego do liposomów).

Użycie w kosmetyce: działanie przeciwzmarszczkowe, produkty  przeciwsłoneczne, oraz po opalaniu, nawilżające produkty do pielęgnacji skóry nawilżające.

 

Opracowała: mgr inż. Dominika Andrys

Bibliografia:

1)      Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.

2)      Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.

3)      Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.

4)      Salvador A., Chisvert A. „Analysis of cosmetic products”, 2007.

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
31
1
2
3
4
6
Marketing w branży health&beauty
2019-06-06 do 2019-06-06
8
9
10
11
Beauty Innovations 2019
2019-06-11 do 2019-06-11
15
16
17
18
Innowacyjny Szpital: Matka i dziecko
2019-06-18 do 2019-06-18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
30
Newsletter