Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Woski stosowane w kosmetykach - część II
13.05.2013
Woski stosowane w kosmetykach - część II
W części pierwszej artykułu poświęciliśmy uwagę naturalnym woskom zwierzęcym i roślinnym. Część druga prezentuje zagadnienia dotyczące wosków mineralnych oraz syntetycznych. Przeczytaj również: Woski stosowane w kosmetykach-część I Woski mineralne wykorzystywane w kosmetykach to ozokeryt, parafina, wosk mikrokrystaliczny, cerezyna i wazelina. Wszystkie woski otrzymywane są z różnych procesów przerobu ropy naftowej i są oczyszczone w znacznym stopniu, aby mogły być bezpiecznie stosowane. Woski mineralne w ciągu ostatnich kilku lat spotykały się z ostra krytyką i były unikane z powodu panujących nowych trendów w kosmetyce. Jednak woski mineralne są produktem naturalnym i jednym z najlepiej scharakteryzowanych i przebadanych komponentów.

Ozokeryt jest naturalnie występującym woskiem ziemnym. Początkowo wydobywało się go w Europie Wschodniej. Obecnie dla przemysłu kosmetycznego jest wytwarzany jako mieszanina wosku mikrokrystalicznego, parafiny i innych naturalnych wosków pasujących swoimi właściwościami do oryginalnego ozokerytu. Wosk ten jest nierozpuszczalny w alkoholu i charakteryzuje się stosunkowo wysoką temperaturą topnienia. Podobnie do wosku Carnauba, ozokeryt jest często używany w szminkach do ust, co zapobiega ich zmiękczeniu i topieniu się. Ozokeryt jest również bardzo przydatny w kremach ze względu na jego właściwości zagęszczające i emulgujące.

Parafina jest mieszaniną krystalicznych węglowodorów. Parafiny stosowane w kosmetyce, zwykle topią się w temperaturze 50-60oC. Mimo, iż parafina dodaje połysku pomadkom do ust nie jest tak często stosowana, ponieważ jest mało kompatybilna z olejem rycynowym. Ponadto, parafina może się krystalizować i jest o wiele bardziej krucha w fakturze niż np. ozokeryt.

Fot.1 Parafina

 

Wosk mikrokrystaliczny składa się z mieszaniny rafinowanych węglowodorów. Jest mniej kruchy i łatwiej się topi niż parafina. Wosk mikrokrystaliczny ma również większe powinowactwo do olejów niż parafina i często zawiera 1-4% oleju mineralnego. Ze względu na jego zdolność do posiadania dość dużej ilości oleju (bardziej niż inne woski), wosk mikrokrystaliczny znajduje zastosowanie w praktycznie wszystkich rodzajach kosmetyków. Jest szczególnie wykorzystywany do produkcji balsamów do ust i szminek. Jego dodatek do tych produktów zapobiega procesowi "pocenia się" pomadek.

Fot.2 Wosk mikrokrystaliczny

 

Cerezyna wosk ten pierwotnie był rafinowany i bielony ozokerytem. Obecnie jest często rodzajem parafiny lub wykonany jest z mieszanki wosków naftowych. Tak jak ozokeryt, cerezyna jest nierozpuszczalna w alkoholu, a jej temperatura topnienia waha się w zależności od kompozycji wosku. Cerezyna jest często stosowana jako substytut ozokerytu ze względu na swoje podobne właściwości.

  

Fot.3 Cerezyna

Wazelina półstały wosk składający się z oczyszczonych węglowodorów pochodzących z ropy naftowej. Wazelina jest na rynku kosmetycznym już od kilku dziesięcioleci. Punkt topnienia wynosi około 35-50oC, a tym samym jest niższy niż innych wosków. Wazelina ma przezroczystą konsystencję, jest bezwonna, dobrze tworzy zawiesinę w oleju i rozpuszcza się w gorącym alkoholu. Wazelina cechuje się doskonałymi właściwościami  zmiękczającymi, jest również dodawana do produktów kosmetycznych jako lepiszcze.

Fot. 4 Wazelina

 

Opracowała: mgr inż. Dominika Andrys

Bibliografia:

1. Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.

2. Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.

3. Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
31
1
2
3
4
6
Marketing w branży health&beauty
2019-06-06 do 2019-06-06
8
9
10
11
Beauty Innovations 2019
2019-06-11 do 2019-06-11
15
16
17
18
Innowacyjny Szpital: Matka i dziecko
2019-06-18 do 2019-06-18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
30
Newsletter