Dzięki technologii rekombinowanego DNA, czyli łączenia zdefragmentowanych nici DNA pochodzących od kilku różnych organizmów, opracowano enzym mutanolizynę, którego zastosowanie charakteryzuje się większą wydajnością lizy bakterii o grubszej ścianie komórkowej.
- Mutanolizyna jest enzymem produkowanym przez promieniowiec Streptomyces globisporus. Aby produkcja tego enzymu była możliwa, należy stosować skomplikowane podłoża zawierające ściany komórkowe drobnoustrojów Gram-dodatnich, jakimi są bakterie z rodzaju Streptococcaceae, zwanymi potocznie paciorkowcami. Jest to bardzo niewygodna i mało efektywna metoda produkcji enzymu. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest produkcja enzymu rekombinowanego – wyjaśnia dr inż. Sławomir Dąbrowski, kierownik działu Badawczo-Rozwojowego firmy A&A Biotechnology.
- Mutanolizyna niezwykle efektywnie lizuje komórki bakterii Gram(+), zwłaszcza paciorkowce, dlatego firma A&A Biotechnology podjęła próby produkcji enzymu rekombinowanego w celu jego zastosowania w zestawach do izolacji kwasów nukleinowych z wymienionych paciorkowców. W oparciu o przeprowadzone badania, opracowano wydajny system produkcji tego enzymu w niechorobotwórczych bakteriach, które posiadają dodatkowo status GRAS (Generally Recognized As Safe). Zatem produkowana w A&A Biotechnology mutanolizyna, może być bezpiecznie stosowana również do badań nad zakażeniami wywoływanymi przez paciorkowce – dodaje dr inż. Sławomir Dąbrowski. - W wyniku zastosowanej strategii produkcji rekombinowanej mutanolizyny, enzym jest wydajnie produkowany i oczyszczany w dwóch krokach chromatograficznych. Rekombinowana mutanolizyna nie zawiera enzymów degradujących DNA i RNA, zatem może być stosowana z powodzeniem w izolacji kwasów nukleinowych. Enzym wykazuje w wielu przypadkach działanie synergistyczne w obecności innego enzymu litycznego, lizozymu izolowanego z białka jaja kurzego.
Dzięki wspólnemu działaniu mutanolizyny oraz lizozymu możliwe jest osiągnięcie większej wydajności izolacji DNA i RNA bakterii szczególnie opornych na rozkład ściany komórkowej (m.in. Streptococcus, Lactobacillus, Lactococcus i Listeria). Wydajność tego procesu ma szczególne znaczenie w badaniu mikroorganizmów pochodzących z prób środowiskowych.
Aleksandra Kowalczyk