Znajdź nas na:

Centralne Laboratorium Agroekologiczne

Adres
ul. B. Dobrzańskiego 3 20-262 Lublin
Telefon +48 81 440 87 84
Faks +48 81 440 87 86

Cukry: glukoza, fruktoza, sacharoza, sorbitol techniką HPLC z detekcją refraktometryczną (metoda akredytowana w sokach owocowych)

Zadaj zapytanie ofertowe

Symbol

CLA/PLC/38/2011

Opis metody badań

M. HPLC

Szczegóły, literatura

PN-EN 12630:2002
Tytuł: Soki owocowe i warzywne - Oznaczanie zawartości glukozy, fruktozy, sorbitolu i sacharozy - Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej Abstrakt: Oznaczane cukry i sorbitol rozdzielane są na kolumnie chromatograficznej wypełnionej żywicą kationowymienną (sulfonowany kopolimer polistyrenodiwinylobenzenowy w formie Ca2+). Fazę ruchomą stanowi wodny roztwór wersenianu disodowo wapniowego. Eluowane składniki wykrywane są za pomocą detektora refraktometrycznego i oznaczane metodą wzorca zewnętrznego. Limit wykrywalności dla metody wynosi: sacharoza 0.00354, glukoza 0.00474, fruktoza 0.00473, sorbitol 0.00474 mg/ml. Limit oznaczalności dla metody wynosi: sacharoza 0.00885, glukoza 0.01184, fruktoza 0.01182, sorbitol 0.01184 mg/ml.

Mając na względzie ochronę i bezpieczeństwo Twoich danych osobowych, firma Bio-Tech Media sp. z o.o., przykładając szczególną wagę do ich ochrony, dostosowała swoje zasady ich przetwarzania do obowiązującego od dnia 25 maja 2018 roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. nr 2016/679

Nasza zaktualizowana polityka prywatności wprowadza wszystkie pozytywne zmiany, w tym sposób, w jaki zbieramy, przetwarzamy i przechowujemy Twoje dane osobowe. Przedstawia sposób, w jaki możesz się z nami skontaktować, aby skorzystać z przysługujących Ci praw.

W tej chwili nie musisz podejmować żadnych działań, ale jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z naszą polityką prywatności.

Zapoznaj się z naszą polityką prywatności ›
Rozumiem