-
Informacje
Nowości & aktualności -
Testy sprzętu
Opinie ekspertów -
Kalkulatory
Zestaw narzędzi -
Laboratoria
Adresy & oferta -
Praca
Oferty zatrudnienia -
Kalendarium
Wydarzenia branżowe -
Kontakt
MODUŁ SZKOLENIE MANAGERÓW
PROGRAM SZKOLENIA
I. WPROWADZENIE DO SZKOLENIA
II. WYBRANE PRZEPISY PRAWA W ZAKRESIE BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ZDROWOTNEJ ŻYWNOŚCI OBOWIĄZUJĄCE W POLSCE
III. RODZAJE ZAGROŻEŃ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I ICH ŹRÓDŁA:
A) Zanieczyszczenia chemiczne
B) Zanieczyszczenia fizyczne
C) Zanieczyszczenia mikrobiologiczne (rodzaje zatruć pokarmowych i główne choroby przenoszone drogą pokarmową)
IV. OBSZARY FUNKCJONOWANIA ZASAD GHP:
A) Lokalizacja, otoczenie i infrastruktura zakładu
B) Układ funkcjonalny zakładu
C) Maszyny i urządzenia
D) Procesy mycia i dezynfekcji
E) Zaopatrzenie zakładu w wodę
F) Kontrola odpadków stałych i ścieków
G) Zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
H) Wymagania zdrowotne i higiena personelu
I) Szkolenie personelu
V. OBSZARY FUNKCJONOWANIA ZASAD GMP:
A) Przyjęcie dostaw
B) Magazynowanie i postępowanie z surowcami, półproduktami, produktami
C) Procesy obróbki wstępnej
D) Procesy obróbki zasadniczej
E) Transport wewnętrzny i zewnętrzny
VI. ZASADY ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI
VII. ZASADY GMP/GHP I SYSTEM HACCP JAKO GŁóWNE NARZĘDZIA ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
VIII. ZASADY SPORZĄDZANIA PROCEDUR, INSTRUKCJI I REJESTRóW JAKO WARUNEK PRAWIDŁOWEJ KONTROLI WEWNĘTRZNEJ W ZAKŁADZIE ZGODNIE Z OMóWIONYMI ZASADAMI GMP, GHP I HACCP
MODUŁ SZKOLENIE PRACOWNIKÓW
PROGRAM SZKOLENIA
I. WPROWADZENIE DO SZKOLENIA
II. WYBRANE PRZEPISY PRAWA W ZAKRESIE BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ZDROWOTNEJ ŻYWNOŚCI OBOWIĄZUJĄCE W POLSCE
III. RODZAJE ZAGROŻEŃ ŚRODKóW SPOŻYWCZYCH I ICH ŹRÓDŁA:
A) Zanieczyszczenia chemiczne
B) Zanieczyszczenia fizyczne
C) Zanieczyszczenia mikrobiologiczne (rodzaje zatruć pokarmowych i główne choroby przenoszone drogą pokarmową)
IV. ZASADY GHP JAKO PODSTAWA ZAPOBIEGANIA ZANIECZYSZCZENIOM ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH, ZAKAŻENIOM I ZATRUCIOM POKARMOWYM:
A) Wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i w obrocie żywnością
B) Prawidłowe zachowania higieniczne personelu
C) Zasady prawidłowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu
D) Kontrolowanie obecności szkodników
V. ZASADY GMP JAKO SPOSóB PROWADZENIA WEWNĘTRZNEJ KONTROLI JAKOŚCI ZDROWOTNEJ ŻYWNOŚCI:
A) Przechowywanie poszczególnych asortymentów środków spożywczych
B) Postępowanie z surowcami, półproduktami, produktami
C) Prowadzenie procesów technologicznych
D) Transport wewnętrzny i zewnętrzny
VI. PODSTAWOWE ZASADY ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI
Mając na względzie ochronę i bezpieczeństwo Twoich danych osobowych, firma Bio-Tech Media sp. z o.o., przykładając szczególną wagę do ich ochrony, dostosowała swoje zasady ich przetwarzania do obowiązującego od dnia 25 maja 2018 roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. nr 2016/679
Nasza zaktualizowana polityka prywatności wprowadza wszystkie pozytywne zmiany, w tym sposób, w jaki zbieramy, przetwarzamy i przechowujemy Twoje dane osobowe. Przedstawia sposób, w jaki możesz się z nami skontaktować, aby skorzystać z przysługujących Ci praw.
W tej chwili nie musisz podejmować żadnych działań, ale jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z naszą polityką prywatności.
Zapoznaj się z naszą polityką prywatności ›