Czym jest organizm zmodyfikowany genetycznie? (ang. genetically modified micro-organism, GMM) Jest to organizm, którego genom został zmieniony w sposób sztuczny, nie wynikający z naturalnego procesu rozmnażania czy rekombinacji. Gram ujemna (-) pałeczka okrężnicy, Escherichia coli, stanowi jeden wielu przykładów wykorzystania drobnoustrojów do produkcji związków przydatnych człowiekowi. Powszechnie modyfikuje się ją w celu otrzymania ludzkiego hormonu - insuliny. Bakteria ta, z uwagi na poznanie jej budowy czy metabolizmu stanowi przykład organizmu modelowego wśród bakterii. Bakterie zmodyfikowane genetycznie przyczyniły się także do opracowania szczepionek, przeciwciał czy substancji przeciwzakrzepowych.
Mikroorganizmy w produkcji leków posiadają nieocenione właściwości. Przede wszystkim umożliwiają wytworzenie dużej ilości białek, których otrzymanie naturalnymi sposobami byłoby skomplikowane i utrudnione. Poza tym, eliminuje się kwestię zanieczyszczeń pochodzących od człowieka czy zwierzęcia.
Nie sposób pominąć zastosowania GMM w przemyśle czy sektorze żywnościowym. O tych procesach, wykorzystywaniu metod enzymatycznych w produkcji substancji chemicznych i problemach sektora opowiada dr hab. Maciej Szaleniec, Kierownik Międzyinstytutowego Laboratorium Biotechnologii i Katalizy Enzymatycznej, Instytutu Katalizy i Fizykochemii Powierzchni im. Jerzego Habera PAN w Krakowie.