Proteazy pełnią w komórkach istotne funkcje. Ich zadaniem jest hydroliza wiązania peptydowego między aminokwasami. Dzięki temu długie łańcuchy peptydowe zostają podzielone na mniejsze fragmenty. Ponadto, proteazy biorą udział w syntezie białek niezbędnych dla organizmu wpływając na na ich ostateczny kształt, rozmiar czy procesy związane z ich degradacją.
U człowieka wyróżnia się około 500 rodzajów peptydaz. W zależności od pH środowiska w którym działają peptydazy możemy podzielić je na obojętne, kwaśne czy zasadowe. Inhibitory to cząsteczki hamujące aktywność różnych enzymów. Cząsteczki te mogą wpływać na aktywność proteaz wiążąc się z centrum aktywnym, przez co zablokowana jest możliwość związania się z substratem. Niektóre inhibitory mogą wpływać na zmianę kształtu centrum aktywnego peptydaz.
dr Benedykt Władyka, Zakład Biochemii Analitycznej, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, Uniwersytetu Jagiellońskiego przedstawia biologiczne znaczenie tych związków.
Źródła:
http://www.enzymeessentials.com/HTML/protease.html
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Proteazy/