-
Informacje
Nowości & aktualności -
Testy sprzętu
Opinie ekspertów -
Kalkulatory
Zestaw narzędzi -
Laboratoria
Adresy & oferta -
Praca
Oferty zatrudnienia -
Kalendarium
Wydarzenia branżowe -
Kontakt
Unikalny program szkoleniowy dedykowany do przedstawicieli organizacji chcącej samodzielnie wdrożyć system HACCP.
Koncept polega na przekazaniu niezbędnych informacji teoretycznych oraz praktycznych w formie warsztatów dotyczących wszystkich etapów wdrażania HACCP w rzeczywistym czasie jego implementacji osobie wyznaczonej do wdrażania systemu.
Przejście na kolejny warsztat łączy się z opracowaniem poszczególnych elementów systemu na przykładzie własnej organizacji.
Grupy max. 12 osób (firm) grupy podzielone ze względu na profil firm
Na każdym z warsztatów przewidywany jest czas na dyskusję oraz krótki test weryfukujący przyswajanie wiedzy. Sprawdzane jest również wykonanie pracy do zrealizowania we własnym zakresie.
Kolejne warsztaty odbywają się:
1-4 - co dwa tygodnie
5-7 - co cztery tygodnie
PROGRAM WARSZTATóW:
WARSZTAT 1 Podstawy systemu HACCP, GMP, GHP, Podstawowe akty prawne związane z prowadzeniem działalności w branży spożywczej, Podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne dla zakładów produkujących i wprowadzających produkty spożywcze do obrotu (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: ustanowienie polityki firmy, powołanie Zespołu HACCP)
WARSZTAT 2 Audit wstępny jako narzędzie rozpoczęcia wprowadzania systemu HACCP, Opis produktu, Opracowanie schematu technologicznego, Rodzaje zagrożeń, Analiza zagrożeń (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: przeprowadzenie auditu wstępnego, opis produktów, opracowanie schematów technologicznych, przeprowadzenie analizy zagrożeń)
WARSZTAT 3 Określenie punktów krytycznych i kontrolnych wraz z określeniem parametrów i granic tolerancji, Działania korygujące i zapobiegawcze (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: wybranie punktów krytycznych i kontrolnych)
WARSZTAT 4 Zasady GMP - Transport surowców i produktów, Przyjmowanie i magazynowanie surowców, półproduktów i produktów, Produkcja półproduktów i produktów, Pobieranie próbek, Usuwanie odpadów i postępowanie z wyrobem niezgodnym, Przykładowe formularze do nadzoru nad GMP (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: stworzenie formularzy do nadzoru nad GMP i rozpoczęcie monitoringu)
WARSZTAT 5 Zasady GHP - Jakość wody i lodu, Higiena i szkolenia personelu, Osoby odwiedzające, Procesy mycia i dezynfekcji, Nadzór nad obecnością szkodników, nadzór nad stanem technicznym, Przykładowe formularze do nadzoru nad GHP (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: stworzenie formularzy do nadzoru nad GHP i rozpoczęcie monitoringu)
WARSZTAT 6 Kontrola wewnętrzna i procedury weryfikacyjne - procedura nadzoru nad dokumentacją, procedura weryfikacji systemu HACCP, procedura auditów wewnętrznych, Procedura nadzoru mikrobiologicznego (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: stworzenie formularzy do nadzoru nad systemem)
WARSZTAT 7 Test weryfikujący, Dyskusja nad zebranymi w obiektach danymi z monitoringu GMP i GHP, CCP i CP - działania korygujące i prewencyjne (praca do zrealizowania we własnym zakresie w obiekcie: zebranie procedur i instrukcji w całość - Księgę HACCP)
Więcej informacji pod numerem telefonu (22) 592 47 24 - dział konsultacji
Mając na względzie ochronę i bezpieczeństwo Twoich danych osobowych, firma Bio-Tech Media sp. z o.o., przykładając szczególną wagę do ich ochrony, dostosowała swoje zasady ich przetwarzania do obowiązującego od dnia 25 maja 2018 roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016 r. nr 2016/679
Nasza zaktualizowana polityka prywatności wprowadza wszystkie pozytywne zmiany, w tym sposób, w jaki zbieramy, przetwarzamy i przechowujemy Twoje dane osobowe. Przedstawia sposób, w jaki możesz się z nami skontaktować, aby skorzystać z przysługujących Ci praw.
W tej chwili nie musisz podejmować żadnych działań, ale jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z naszą polityką prywatności.
Zapoznaj się z naszą polityką prywatności ›